- Schimmelnagel(s) en voetverzorging

Schimmelnagel, kalknagel of ....?

Schimmelnagels / Onychomycose

Geel verkleurde, verdikte, brokkelige en / of verdikte nagels, die in de volksmond kalknagels worden genoemd, zijn in minder dan de helft van de gevallen het gevolg van een schimmelinfectie.  Beschadigde nagels , door trauma, slecht passende schoenen, intensief sporten, psoriasis en langzaam groeiende nagels ( slechte doorbloeding, diabetes mellitus) zijn extra gevoelig. Vaak begint een schimmelinfectie in een hoekje van de nagel met een wit/geel streepje en breidt zich dan verder uit. Wordt de schimmelinfectie niet bestreden dan is het mogelijk dat alle nagels worden geïnfecteerd.

Uitingen van Tinea Unguium (nagelschimmel):

 • Laterale Onychomycosis. Een witte of gele strook aan één zijde van de nagel.
 • Hyperkeratose. Loslatende laagjes onder de nagel.
 • Distale onycholyse. Het einde van de nagel komt omhoog. De vrije rand brokkelt vaak.
 • Oppervlakkige witte onychomycosis. Schilferige witte vlekken en putjes op de bovenkant van de nagelplaat.
 • Proximale Onychomycosis. Gele vlekken verschijnen in de lunula.
 • Volledige vernietiging van de nagel.

Heeft u een verkleurde of afwijkende nagel ?
Dan heeft u 50% kans dat u een schimmelnagel heeft en, 50% kans dat er iets anders aan de hand is met uw nagel,zoals een beschadiging door druk, andere nagelafwijking (bv psoriasis), bacterie of een gist.
Er zijn dus nogal wat mogelijke oorzaken voor een afwijkende nagel !

Zorg dat u zeker bent of u een infectie in de nagels heeft of juist niet, zodat u geen onnodige kosten maakt voor allerlei behandelingen en producten die u uiteindelijk geen resultaat opleveren .

Schimmelnagels kunnen worden behandeld en wanneer de behandeling consequent wordt uitgevoerd is het mogelijk de nagel te genezen.

Hoe eerder - hoe beter.

Funghi Check

De HFL fungi Check is een grote doorbraak in het opsporen van schimmelsporen (dermatofyten) in de nagels. U kunt een afspraak maken voor het afnemen van een biopt die in de praktijk in uw bijzijn wordt onderzocht.

FungiCheck is een immunochromatografische kit om Tinea Unguium oftewel dermatofyten te detecteren in de nagels.
Dermatofyten zijn schimmels die keratine vereisen voor groei. Deze schimmels kunnen infecties van de huid, haar en nagels veroorzaken.
Omdat de Dermatofyten keratine vereisen om te groeien, zijn ze beperkt tot haar, nagels en de oppervlakkige huid. Dermatofytose worden aangeduid als “Tinea” infecties.

De FungiCheck test strip beperkt zicht tot het testen van de aanwezigheid van Tinea Unguium oftewel Onychomycosis in de nagels. (Uitgezonderd Candida en gisten).

Hoe verloopt de Funghi test?

Eerst worden een aantal vragen aan u gesteld over de nagels en uw gezondheid. Daarna wordt een stukje van uw nagel afgenomen. Deze biopt wordt in het reageerbuisje geplaatst met een beetje extractie vloeistof. Hierna wordt de test strip in het buisje geplaatst die de indicatie vervolgens zal weergeven door twee gekleurde strepen.

Vervolgens krijgt u binnen 10 minuten een betrouwbare uitslag in handen.

De Fungi check is een wetenschappelijk en klinisch onderbouwde en bewezen test.

Schimmeldiagnostiek

Pedicurepraktijk In ’t Voetlicht heeft haar aanbod ‘Schimmeldiagnostiek voor de Medisch Pedicure’ ondergebracht bij het laboratorium van de afdeling Medische Microbiologie van het UMC St. Radboud in Nijmegen. Dit laboratorium is door het RIVM aangewezen als referentielaboratorium voor de mycologie in Nederland.

Het is een nieuwe, snelle en gevoelige test ontwikkeld voor de schimmeldiagnostiek t.b.v. de pedicures. Dit is een moleculaire test (PCR) waarin op DNA niveau gekeken wordt, of de nagel/ huid positief is voor Dermatofieten. Tot nu toe is gevonden dat van alle positieve resultaten 85% dermatofieten zijn.

Als/ óf de Dermatofieten PCR, óf het Blancophor preparaat positief is, wordt er altijd een zorgtraject gestart.

Afspraak voor schimmeldiagnostiek, hoe werkt het?

Het vooronderzoek
Het vooronderzoek bestaat uit een anamnese, afname van een stukje nagel en/ of huid en het maken van een foto van de aangedane nagel (s).

Formulier
Voor het opsturen van de biopt zijn een aantal gegevens nodig zoals uw adres gegevens, geboortedatum, bsn nummer en verzekeringspolisnummer.

Behandeling
Tijdens de afspraak voor schimmeldiagnostiek worden maximaal twee nagels behandeld voor nagelschimmel. Dit is afhankelijk van de mate waarin de nagels zijn aangetast.

De uitslag
De uitslag is binnen 10-14 dagen bekend. Afhankelijk van de uitslag of deze positief is ontvangt u advies hoe de schimmel te bestrijden en erger te voorkomen.

Note:
Pedicurepraktijk In 't Voetlicht werkt met een groot aantal huisartsen samen om deze schimmeldiagnostiek te mogen doen zodat het onderzoek door de basiszorgverzekering wordt vergoed. Check svp vooraf of uw huisarts op deze lijst staat.

Onderzoek via uw huisarts:
Uw huisarts beoordeelt eerst of het nodig uw nagel uitgebreid te laten onderzoeken. Dan wordt een biopt van uw nagel afgenomen en naar het labaratorium gestuurd (verzekerde basis-zorg). Uw nagel wordt op kweek gezet en uitgebreid onderzocht. U krijgt de uitslag na 4-6 weken.  

Behandeling nagelschimmel

De behandeling van nagelschimmel vraagt een aantal weken - maanden veel aandacht van u voor uw voeten en nagel(s) met nagelschimmel.  

 • Elke dag druppelt u met een anti-mycose middel (kan ook een spray zijn). 
 • U zorgt voor de thuiszorg maatregelen die in de folder "nagelschimmel" staan.
 • U maakt regelmatig afspraken met de pedicure.  Eerst twee keer om de twee weken, dan na vier weken en dan een periode om de zes weken.  Afhankelijk van het aantal aangetaste nagels kan dit in een deelbehandelig plaatsvinden.
 • Wanneer de nagel(s) gezond wordt (worden), zullen de afspraken afgebouwd worden met als slot een controle afspraak na 6 maanden.
 • Wanneer na 6-10 weken geen voorutigang zichtbaar is, zal met u een ander traject worden besproken.

Hoe herken ik nagelschimmel?

Verschil schimmels en gisten

Schimmels en gisten zijn twee groepen schimmels die zowel overeenkomsten als verschillen delen. Schimmels zijn meercellige micro-organismen waarvan sommige kleurrijk zijn. Ze worden pathogeen (ziekteverwekker) wanneer ze worden geconsumeerd. Bovendien veroorzaken ze een groot aantal gezondheidsproblemen zoals allergische reacties en ademhalingsproblemen als gevolg van het inademen van hun sporen. Aan de andere kant zijn gisten eencellige, kleurloze, ronde of ovale schimmels. Gisten zijn meestal onschadelijk, maar kunnen schade toebrengen aan mensen met een zwak immuunsysteem. Daarom is het belangrijkste verschil tussen schimmels en gisten de cellulaire structuur. Schimmels zijn meercellige filamenteuze schimmels, terwijl de gisten eencellige ronde schimmels zijn.Logo

Spetteren met de voetjes


Pedicurepraktijk In 't Voetlicht
Breeland 145
3828 VJ HOOGLAND

T.  06-20519263
E.  info@intvoetlicht.nl
KvK nr.  32105667

Wij zijn vandaag gesloten


maandag 15:00 - 18:00    
dinsdag 09:00 - 18:00    
woensdag 14:00 - 21:00    
donderdag 09:00 - 18:00    
vrijdag 09:00 - 12:30    
zaterdag gesloten    
zondag gesloten    

Inschrijvingen

Lid ProVoet: 318439 * Lid ProCert: 17060 * AGBcode: 9600405.
Deze site is mogelijk gemaakt door
Pedicure Website